Skip to content

Umelkyňa Vierka zo Serede ďakuje čitateľom za klasické hliníkové lyžičky

Umelkyňa známa maľovaním na veľkonočné vajíčka a unikátnymi výšivkami krojov pani Boledovičová zo Serede, nás pred niekoľkými mesiacmi oslovila s prosbou, či v Múzeu totality nemáme navyše niekoľko klasických hliníkových polievkových lyžíc. Práve tieto lyžice boli štandardom v každej školskej či závodnej jedálni za socializmu, v predajniach lahôdok a podobne.

Pani Boledovičová po viac ako troch desaťročiach od novembra ´89  niekoľko tých dnes už vážne retro lyžíc potrebuje na výrobu „kolotoča“, prípravku na maľovanie vajíčok.

Keďže sme v múzeu sami čakali roky na získanie kompletného príboru a výraznejšie množstvo príborov (ani lyžičiek) nemáme dôvod zhromažďovať, jej prosbu sme zverejnili:

Dosah novín je našťastie nielen regionálny, ale vlastne celoslovenský. Tak na prosbu pani Boledovičovej zareagovali desiatky ľudí a lyžičky jej začali pribúdať od darcov z celého Slovenska.

Štastná umelkyňa sa rozhodla poďakovať nielen nám za zverejnenie jej prosby, ale najmä darcom, vďaka ktorým dnes už lyžičky ako pomoc posúva ďalším umelcom.

Tak teda môžeme konštatovať, že noviny a medializácia aj takto netradičnej prosby zohrávajú pozitívnu úlohu, čo nás naozaj teší.

Pani Boledovičovej prajeme veľa nápadov, šikovnosti a zdravia, aby jej umelecké diela ešte hodne dlho skrášľovali sviatočné stoly našich domácností.

Poďakovanie umelkyne Boledovičovej: