Skip to content

Ukrajinci aktuálne ukazujú Rusom ako to je, keď sa im tanky inej krajiny premávajú po vlastnom území…

Tak teda Ukrajinci aktuálne ukazujú Rusom ako to je, keď sa im tanky inej krajiny premávajú po vlastnom území…

A to im nebombardujú nákupné centrá, obytné paneláky, školy, či detské nemocnice. Neznásilňujú a nevraždia im ženy ani deti. Nekradnú splachovacie hajzle, televízory, ani paplóny zo spální  rodín, ktoré svojimi bombami vyhnali z domovov.

Ukrajinci obsadili kontrolnú stanicu plynu exportovaného Ruskou federáciou do západných krajín a sú na dosah ruskej atómovej elektrárni. Tá ich na Ukrajine horí…

Aktuálne sa hovorí vtip:

Náčelník generálneho štábu RF Putinovi: pán prezident Putin, chcú s Vami hovoriť Ukrajinci – Zelenský.

Putin odpovedá: tak  mi ich prepojte!

Náčelník Putinovi: ale oni sú dole vo vestibule…

No, je to vtip, ktorý sa na realitu premení asi ťažko. No už tých pár dní ukázalo, že Ruská armáda už nie je druhou najsilnejšou na svete, ba dokonca už ani na Ukrajine. Nateraz je druhou najsilnejšou v Ruskej federácii. Nechať si totiž obsadiť tak veľké vlastné územie vojakmi, ktorých chceli poraziť za tri dni, je buď úplný amatérizmus, alebo totálna neschopnosť. V každom prípade pre Putina a jeho veliteľov totálny debakel a ostuda na sto rokov.

Ale pozor!

Nie zo srandy sa hovorí, že jadrovú veľmoc poraziť nemožno. Žiaľ, do určitej miery to je fakt.

Dva roky tvrdím, že Putin si prehru dovoliť nemôže z reputačných dôvodov. Na výhru konvenčnými zbraňami evidentne nemá. No Ukrajinci za výdatnej pomoci Západu a nepochybne dokonalých spravodajských informácií útočia na ich Čiernomorskú flotilu, svoj Krym, a Rusmi postavený Kerčský most. Už dlhšiu dobu aj na základne na Ruskom území. A sú presní. No keď sa situácia vymkne Putinovi z rúk úplne, urobí niečo, o čom doteraz s Lavrovom len hovoria. Taktická jadrová zbraň by situáciu zmenila. Od základov. Takú migračnú vlnu Európa nezažila a to by už bolo vrátane radiačných kontrol a asi aj dekontaminácie bežných ľudí. To by už nepochybne bol konflikt, ktorý zažiť jednoducho nechceme. A bolo by jedno, či tu máme polovicu ľudí pomýlených prokremelskou propagandou, alebo koľko sme kedy dodali na Ukrajinu zbraní či nábojov. Stalin a rovnako Putin nešetrili, nešetria a šetriť nebudú ani vlastných. Nie to ešte cudzích…

Tak teda Putin musí bombardovať vlastné územie. A rozmýšľať, pokiaľ Ukrajinci prídu. Spomínajúc na vzbúrencov okolo psychopata, ktorý tiež nepochopil, akú ruku hrýzť už neslobodno, môžu sa dostať ďaleko.  No môže to byť drahý „výlet“, nakoľko Voloďa hrá vabank. Stratiť už totiž nemá čo.

– – –

Rokovania Rusov s Iránom napovedajú, že útok Iránu na Izrael by mohol karty vo svete zamiešať skutočne nevyspytateľne. USA by sa výrazne viac venovali konfliktu na Blízkom východe a pozornosť sveta by sa od Ukrajiny asi dosť odvrátila.

A všetko by nakoniec mohlo skončiť v skutočnom globálnom konflikte.

Tak nám teda definitívne končí kľud medzi Studenou vojnou v Európe a medzi ZSSR a USA a nevyspytateľnou súčasnosťou, kedy ani netušíme, kto ešte môže dostať fasa nápad utrhnúť si vojensky niečo, čo mu podľa medzinárodného práva nepatrí.

Snáď v budúcnosti nebudeme potrebovať cestovné pasy k návšteve Dunajskej Stredy, či Komárna…