Skip to content

Šintavskej starostke Režnákovej poslanci znížili plat. Dôvodov mali dostatok

Šintava | Včerajšie rokovanie obecného zastupiteľstva v Šintave bolo v prvom rade vážnou hanbou pre starostku Režnákovú. V rade druhom, presne odhalilo jej úroveň, charakter a motív pôsobiť v tejto vrcholovej funkcii v obci.

Ide jej o peniaze.

V bode 13. rokovania OZ prakticky 5 poslancov vyjadrilo nespokojnosť s jej prácou a poukázalo na konkrétne zlyhania starostky a pre jej pochybenia a neschopnosť vynaložené finančné prostriedky občanov navyše.

Na návrh poslanca Šimulčíka následne 5 poslancov ukázalo racionálny a pragmatický prístup a v súlade so zloženým sľubom sa správali zodpovedne – zahlasovali za zníženie platu starostke na základ stanovený zákonom.

Aby si bežný občan poberajúci 500 Eurový dôchodok alebo mesačne makajúci za 1000 Eur nemyslel, že starostku po znížení platu na základ uvidí v nedeľu žobrať pred kostolom –  starostka stále dostane 2,2 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorá za rok 2023 bola 1430 Eur. Starostka si teda už po znížení mesačne príde na 3146 Eur. Stále ide nepochybne o plat v našom regióne veľmi dobre plateného menežéra, ktorý spravidla vo firme sedí na mítingoch ešte o 20.00 hod. večer a osud firmy mu nie je ľahostajný.

Na rokovaní OZ odznela informácia, že počas doby, čo je starostka na funkcii zo zákona jej bol plat zvýšený zhruba o 50%. Kto z vás občanov v práci za 6 rokov mal zvýšený plat o 50%?

Starostka Režnáková na zastupiteľstve argumenty poslanca Šimulčíka označila za zavádzanie a nepravdu. Faktom je, že ďalšie argumenty doložili ďalší poslanci a hlasovaním potvrdili Šimulčíkom prednesené dôvody na zníženie platu. Kto teda zavádzal Šimulčík? Alebo starostka Režnáková?

Ešte tu máme štyroch poslancov, ktorí za zníženie platu nezahlasovali. Ide o Slavomíra Kloknera, Igora Vohlárika, Jozefa Valacha a Samuela Endresa. Sú oni za vlastné chyby v odmeňovaní v štátnej správe, alebo odmeňujú oni za chyby vlastných zamestnancov vo svojich firmách?

Ako je na tom starostka Režnáková?

Po návrhu na zníženie platu a napriek výpočtu jej pochybení a značnej čiastky, o ktorú v podstate pripravila obec, starostka povedala, že znížením platu v podstate o odmeny stratí motiváciu a bude robiť len to, čo jej ukladá zákon. Robila doteraz snáď niečo navyše?

Takže sumár: Vidím to tak, že starostka obce Šintava Stanislava Režnáková podľa vlastných slov a reakcií na rokovaní OZ, na post starostky nekandidovala z presvedčenia, že pre občanov chce niečo spraviť, obec posunúť dopredu, ale jednoducho pre prachy. O takomto plate sa jej nesnívalo s najväčšou pravdepodobnosťou počas celej profesnej kariéry a tých zhruba 500 Eur, o ktoré príde spôsobí stratu motivácie pre obec a teda občanov urobiť niečo „navyše“.

Pre úplnosť treba pripomenúť, že poslanec Šimulčík jej navrhol, aby sumu vo výške takmer 10 000 Eur obcou zapletenú prepustenej zamestnankyni (starostkou neodborne pripravená výpoveď)  jednoducho vyplatila do pokladne obce, čo u Režňákovej nadšenie nevzbudilo. Skôr sa tvárila, že túto oprávnenú požiadavku poslanca chrániaceho záujmy občanov nezaregistrovala. Znížením platu starostke obec ušetrí aspoň časť ňou premrhaných peňazí.

Otázka na záver: Ako bude vyzerať práca starostky teraz, keď to s odmenami sme videli počas takmer 6 rokov?