Skip to content

Ďalší prípad spojený s možnou bezpečnostnou formou – a je jedno, či pre politika, novinára alebo bežného občana, jasne a zrozumiteľne ukazuje kam až spoločnosť klesla aj vďaka dlhodobým nenávistným a primitívnym vyjadreniam politikov prezentovaných na verejnosti.

Mierenie so zbraňou maloletým v kukle na dom (verejný priestor) a opätovne je úplne jedno či ide o nehnuteľnosť s vyšším stupňom ochrany, alebo dom kohokoľvek z nás či len jednoducho chodník, alebo cestu, napovedá, že niektorí ľudia už stratili logické myslenie a elementárne zábrany v svojom konaní a schopní sú úplne čohokoľvek.

Autority ignorujú ľudí – ľudia ignorujú autority

Bežný občan už dávnejšie stratil vzor v politikoch vedúcich spoločnosť a práve opačne, oprávnene mnohí z nich sledujúc ich vyjadrovanie môže považovať za prasatá rovnajúce sa ožratým jedincom v dedinských krčmách nedosahujúcich ani štvrtú cenovú skupinu.

Polícia ignorovala trestné oznámenia a podceňovala situáciu

Orgány činné v trestnom konaní dlhodobo podceňovali až ignorovali nielen dobre mienené rady ľudí s praktickými skúsenosťami a prehľadom, ale dokonca aj konkrétne trestné oznámenia vo veci nebezpečného vyhrážania, zastrašovania, ohovárania čím dovolili narastanie sebadôvery autorom už napohľad zákonom prekračujúcich príspevkov v diskusiách, na sociálnych sieťach, cielených odkazov ublížením na zdraví, živote a dokonca výhražných telefonátov konkrétnym osobám. A to aj vo verejnom priestore.

Orgány činné v trestnom konaní dlhodobo ignorujú dokonca dostupné fakty a to aj v priamom zastrašovaní napr. novinárov podpálením ich auta.

Polícia v niektorých prípadoch dostatočne nekoná ani za predpokladu, že páchateľov nemusí zložito identifikovať, ale sú známi z videozáznamov publikovaných verejne, v ktorých explicitne šírením neprávd a klamstiev cielene likvidujú meno konkrétnych osôb, aktivít a to aj podnikateľských a dokonca ani vtedy, kedy páchatelia konajú z osobitného motívu a to napr. s cieľom na publikovaní zjavných klamstiev zarábať peniaze.

Aj v takýchto prípadoch nekonanie polície spôsobuje stúpanie agresivity páchateľov a zvyšovanie ich pocitu beztrestnosti. Na strane druhej poškodených pribúda, čo dôveru v OČTK a právny štát určite nezvyšuje.

Musí prísť k tragédii, aby sa kompetentní zbadali a začali konať?

Patríme medzi málo tých, ktorí dlhodobo políciu, prokuratúru a justíciu upozorňujú na nekonanie alebo nedostatočné nekonanie v konkrétnych veciach a dlhoročné podceňovanie verejných prejavov neznášanlivosti a ohovárania v diskusiách na sociálnych sieťach a všeobecne vo verejnom priestore.

Za roky tvorby novín disponujeme desiatkami materiálov potvrdzujúcimi výárazné podceňovanie až ignorovanie nenávisti vo verejnom priestore tými, ktorých zákonodarca zmocnil takéto prejavy vyšetrovať a trestať.

Média obmedzili diskusie, opozícia predvolebné aktivity. Koalícia pritvrdila vo verejných vyhláseniach

Po atentáte na premiéra vlády SR Roberta Fica polícia vydala výzvu na obmedzenie verejných diskusií s cieľom eliminovať nenávistné prejavy na internete.

Nielen že sme tento bezprecedentný čin okamžite verejne odsúdili, ale v článkoch týkajúcich sa atentátu sme diskusie aj zastavili.

Čo vykonali niektorí politici koalície?

Postavili sa pred kamery televízií a médií aby arogantne zneužili atentát na prezentáciu svojich mnohokrát scestných názorov, osočovanie a obviňovanie opozície a médií z vecí, s ktorými nemajú nič spoločné.

A bude horšie?

Vychádzajúc z množstva skúseností a osobného poznania dlhodobo prezentované názory zakončujem konštatovaním „a bude horšie“. Už je. A ja som sa tak strašne chcel mýliť.

Problémom dneška je pripravované zneužitie súčasného stavu na výrazné obmedzenie slobody slova a demokracie politikmi pri moci, ktorí sa osobne cítia byť ohrození názormi občanov na ich činnosť a konanie pri správe vecí verejných a riadení spoločnosti. Mám obavy, že nejde o nič iné, ako o elimináciu názorových oponentov a to tým najjednoduchším a najprimitívnejším spôsobom – hrubou silou.

Skutočným problémom dnes už môžem povedať že Slovenska je, že niekoľko jednoduchých jedincov pri moci má snahu vrátiť krajinu do 90. rokov, kedy sme o demokracii a kontrole volených funkcionárov len snívali. Práve vtedy sme s tvorbou legislatívy umožňujúcej efektívnu kontrolu volených funkcionárov a úradníkov začínali. Bol to vývoj mimoriadne dlhý a náročný, ktorý síce nebol zďaleka na 100% úspešný, no začínal byť efektívny. O tom svedčí aj snaha niektoré nástroje kontroly moci dané do rúk občanom, občianskym združeniam a novinárom výrazne znefunkčniť, prípadne aspoň oklieštiť a ak nie inak, tak spoplatniť.

Politici nikdy nevymenili občanov, zato občania politikov často

Opätovne je čas pripomenúť staré známe heslo a tiež zdôrazniť, že najväčším problémom Slovenska je korupcia, ktorá aj vďaka politikom dosiahla nekontrolované rozmery a stav, kedy sa výrazná časť občanov naučila s korupciou žiť a ak ju aj priamo a otvorene neschvaľuje, tak ju minimálne neodsudzuje.

Pochopia podstatu súčasného diania v spoločnosti aj úplne bežní občania včas, alebo sa zbadajú až v momente, keď budú obmedzené ich práva natoľko, že cesta späť bude trvať opätovne desaťročia?